SABİT ÖZKESER / ÖZEL HABER
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Yüreğir Belediye Meclis Üyesi Ruçhan İlvan, 500 bin olan Yüreğir’in sorunlarının büyük olduğunu ve bunun tamamının da birlik, beraberlik ve uyum içerisinde çözülebileceğini vurguladı.
“EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ DE
KURULUŞ AŞAMASINDAKİ İMAR”
Çukurova Press’i ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkanı Engin Kanber ve ekibiyle görüşen MHP’li Belediye Meclis Üyesi Ruçhan İlvan, Yüreğir’in en büyük sorununun imar olduğunu söyledi. Sonradan kurulmuş olan bir belediye olan Yüreğir’de belli sistem üzerine kurulmuş bir imar yapısının olmadığına dikkat çeken İlvan, “ Yüreğir’in en büyük sıkıntısı kuruluş aşamasındaki imar. Yani kentsel dönüşüm yerinde yapılmıyor” dedi.
“BUNDA EKONOMİK KOŞULLARIN
YETERSİZLİĞİ DE ÖN PLANDA”
MHP Yüreğir Belediye Meclis Üyesi Ruçhan İlvan, 1989 yılından beri Yüreğir’de maalesef tam manasıyla 1/1000 ve 1/5000 Nazım İmar Planlarının uygun yapılmadığını anlatırken, “Genelde köylerden kurulmuş bir yapıya sahip. Bir türlü düzeltilememiş. Bunda ekonomik koşulların yetersizliği de ön planda. Burada yapılması gereken asıl şu; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın 1/50000 ve 1/100000 Nazım İmar Planı’nı kendisinin çalışma yapıp Büyükşehir’e gönderip, ondan da ilçe belediyelerine göndermesiyle olur” diye konuştu.
“BAŞKAN KOCAİSPİR’DEN
FAZLASIYLA MEMNUNUZ”
İlvan, normal koşullar altında Yüreğir’de 3 tane mahalleye Kentsel Dönüşüm yapmaya kalksan, ilçe belediyesinin mevcut olan yıllık bütçesi olan 300 milyon lirayı geçeceğine dikkat çekerken, “Yüreğir Belediye Başkanı Mehmet Fatih Kocaispir elinden gelen her türlü mücadeleyi gösteriyor. Burada da gerçekten ciddi bir irade koyuyor Yüreğir için. Çok da şeffaf ve çalışmalarından da fazlasıyla memnunuz. Başkan elinden geldiğince ayrım yapmadan hizmet yapıyor. İyi niyetli. Mevcut olan imkanlarını da sonuna kadar da seferber ediyor” dedi.
“BİZ HİZMET ÜRETECEKSEK
107 MAHALLEDE YAPACAĞIZ”
MHP Yüreğir Belediye Meclis Üyesi Rüçhan İlvan, Yüreğir’in sorunları ile ilgili daha sonra şunları söyledi:
“Yüreğir’de 2 tane büyük sıkıntı var. Birincisi Şehit Erkut Akbay Mahallesi’dir. Bilindiği gibi bu mahalle dere yatağına kurulmuş bir mahalledir. Böyle olunca herhangi bir sel olduğunda veya ciddi yağmurlar yağdığında orası çok büyük sıkıntılar yaşıyor. İkincisi ise Sinanpaşa Mahallesi. Bu mahalleye de Şehit Erkut Akbay’a da yerinde Ketsel Dönüşüme el attı.Zaten Yüreğir’in en güzel yüzlerinden bir tanesi ise Kışla Mahallesi. Orada da kalmış, sıkıntı yaşanmış bazı durumlar vardı, onu ortadan kaldırmaya çalıştı. Diğer metropol ilçelerde 1500 metrekare alan içerisinde apartman yapılırken, bizim buraya 3 bin metrekare verilmiş. Güney mahallelerindeki yoğunluklar düşmüş. Şimdiki Belediye Başkanı Mehmet Fatih Kocaispir’in gelmesiyle beraber mantalitesi değişti. Biz de gittik, söyledik. Kendisiyle anlaşmamız da oydu. Biz hizmet üreteceksek 107 mahallede yapacağız bunu. Kışla Mahallesi’nde ne yapıyorsan Güneyde de yapacaksın, Ulubatlı Mahallesi’nde ne yapacaksan Havutlu Mahallesi’nde de yapacaksın.
“YÜREĞİR’İN MAKUS TALİHİNİ DEĞİŞTİRMEYE
ÇALIŞAN BİR BELEDİYE BAŞKANIMIZ VAR”
Başkan elinden geldiğince ayrım yapmadan hizmet yapıyor. İyi niyetli. Mevcut olan imkanlarını da sonuna kadar da seferber ediyor. Sıkıntı çok büyük. Sıkıntıları bir tek dönemde tamamen çözemez. Bu sıkıntıların büyük bölümünün çözülmesi için 2-3 dönem gitmesi lazım. Başkanımız her türlü hizmeti götürmeye çalışıyor. Mevsimlik gelen işçilere dahi elinden geldiği sürece yardım yapmaya çalışan bir Belediye başkanı. Yüreğir’in makus talihini değiştirmeye çalışan bir Belediye Başkanı var. Kültürel sanata çok fazla önem veriyor. Mevcut albenisi yüksek caddeler yaratmaya çalışıyor. Bir Safranbolu ve Eskişehir’in caddeleri gibi yapmaya çalışıyor. Yüreğir’in dokusuna uygun projeler üretmeye çalışıyor. Ben bir Belediye Meclis Üyesi olarak kendisinden memnunum.
“DEVLETİN HİÇBİR BİRİMİ
GÜNEY’DE BULUNMAMAKTADIR”
Yüreğir’in 500 bine yakın nüfusu ve 107 tane de mahallesi var. Geçmişten bugüne kadar o kadar çok büyük sıkıntıları var ki; o da dediğim gibi başta imar sorunu. Yolu olmayan köylerimiz var. Kuzey ve Güney diye yer düzeyinde İkiye böldüğümüz zaman yüzde 60’ı Kuzey’de, yüzde 40’ı Güneyde oluyor. Şimdi yüzde 40’ı güneyde diyoruz; devletin hiçbir birimi güneyde yok. Devlet Hastanemiz yok, Kaymakamlık yok, devletin ilgili mercilerinden hiçbiri güney kısmında yok. Güneye baktığımız zaman ekonomik koşulları zaten yetersiz. Ekonomik durumları iyi olanların tamamı da Çukurova’ya kaçıyor. Bu kadar yetersiz olduğu bir yerde siz kentsel dönüşüm yapmaya kalksanız, devletin imkanlarını kullanmak zorunda kalacaksınız. Devletin şu an içinde bulunduğu durum zaten ortada. İç ve dış borç had safhada. Bundan dolayı sorunla yer. Altyapısı elinden geldiğince Büyükşehir Belediyesi’nin Hüseyin Sözlü döneminden bu yana bir şeyler yapılmaya çalışıldı. Bütçe Büyükşehir’de de yetersiz. O da elinden geldiğince bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bir de Yüreğir’in 2 tane daha büyük sorunu var. Biri altyapı. Buradaki ana temel konu; su yüzeyi 4 metropol ilçe arasında en yüksek Yüreğir. Şimdi bu kadar çok sorun bir anda çözülemez.
“İKTİDARIN BELEDİYESİ OLMAMIZA RAĞMEN
İSTENİLEN VERİMİ YAKALAYAMIYORUZ”
Her gelen kitle, parti politikaları yapıyor. Devlet politikalarındaki ana amaç; uzun vadeli planlama yapmak. Şimdi bu uzun vadeli planlama yapılmıyor. Biz 15-20 yıllık bir planlama yapıp, bir yerlerden başlamış olsaydık zaten bir yerlere gelirdik. Yüreğir’e bakıyorsun; Kışla Mahallesi’nin bir yüzü, bir de gelip Doğankent, Solaklı, Yunusoğlu ve Havutlu mahallelerindeki bir yüzüne bakınız.Sıkıntıların tamamını birlik, beraberlik ve uyum içerisinde çözebilirsiniz. Biz normal Cumhur İttifakı olarak mevcut olan iktidarın belediyesi olmamıza rağmen, bu kadar çok hibe almamıza rağmen sorunlarımızın büyüklüğünden dolayı istenilen verimi yakalayamıyoruz. Tabii pandemi sürecinde belediye üzerine düşeni yaptı. Fakir diyoruz buraya ve yaklaşık 500 bin paket dağıttık. Normal bizim bütçemiz 220-230 milyon, kredilerle birlikte 300 milyon civarında. Yüreğir’de yeni yeni muhtarların tüm binaları yapıldı. Küçük gibi gözüken şeyler çok ciddi maliyetlere sebebiyet veriyor. Sorun çok. Bu sorunları saymaya kalksak 50 tane sıralayabiliriz. Mevcut Belediye Başkanı 5 yıllık süreç içerisinde belki bu sorunların yüzde 10’unu ancak yapabilir ancak yapamaz. Başkan iyi niyetli. Elinden gelen bütün mücadeleyi gösteriyor.
“DEVLETLE BERABER OLMADIĞIN SÜRECE
HİZMET ÜRETEMEZSİN”
Yüreğir’de işsizlik had safhada. Yüreğir ilçesinin öncelikleri arasında ekonomik yetersizlikler var. Hastane olmazsa olmaz. Belediye Başkanı da burada mevcut olan iktidarın Belediye Başkanı olduğu için denge ve köprü olması lazım. İyi niyetli, var gücüyle çalışan Belediye Başkanı. Cumhur İttifakı’nın bir Belediye Meclis Üyesi olarak eksikleri burada kelimeleri seçerek konuşuyorum. Eksiklikleri net ifade etmeye kalksak, bizim de kendimize göre eksiklerimiz var.Yüreğir’de kentsel dönüşümde 3 tane büyük proje var. Bunların içerisinde biri de Kozan Çarşısı, Karşıyaka Sanayi Çarşısı. Buralar kademeli olarak yapılacak. Mutlaka daha modernleşecektir ama bunlar ciddi rakamlar. Merkezi hükümetin desteği şart. Devletle beraber olmadığın müddetçe hizmet üretemezsin. Bizim 4 metropol ilçe arasında en büyük avantajımız gerçek manada devletle beraber yol yürümemiz.Yüreğir 500 bin nüfuslu olmasına rağmen en fazla genç nüfusu kendi bünyesinde bulundurmuş olmasına rağmen mesela kalifiye elemanımız az. Bunlar için Halk Eğitim Merkezleri, Sanayi Siteleri açılabilir. Sanayileşme yolunda en kötü ilçelerden biriyiz. Sarıçam ilçesi dahi bizden iyi. Nedeni de; birinci ve ikinci sınıf işletme sayımız az.”