Fıstık fiyatları aldı başını gidiyor

Ekonomi 29.04.2024 - 10:05, Güncelleme: 29.04.2024 - 10:05 2752 kez okundu.
 

Fıstık fiyatları aldı başını gidiyor

Gaziantep’te yetişen dünyanın en değerli gıda maddelerinden biri olan “Antep Fıstığı” son dönemde fiyat artışı anlamında inanılmaz zamlandı.
>> SABİT ÖZKESER   Artan Antep Fıstığı fiyatları esnafı canından bezdirirken, yılbaşında kabuksuz 600-650 lira arasında satılan ve şu anda ise iki katı 1300 liraya kadar satılan fıstık fiyatlarını belirleyen fırsatçılara Tarım Bakanlığı’nın bir an önce el atması gerektiği belirtildi. “FISTIKLARI STOK YAPAN BİR TAKIM TÜCCAR BU İŞİN BAŞ MİMARIDIR” Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Metin Taylancı, “Bu fahiş artışın sebebi  bilinmiyor. Ama Gaziantep’te faaliyet gösteren Fıstık Üreticilerinden aldıkları fıstıkları stok eden bir takım Tüccarlar bu işin baş mimarıdır. Fiyatları istedikleri gibi belirliyorlar.Piyasayı kontrol altına almışlar.Alternatif yok sanıyorlar.Ama o kadar da değil.Türkiye Hükümeti Devletimiz sadece 1 aylığına ithal  fıstık izni versin.Böylece Fiyatlar en az % 25 – 30 civarında düşer.Afganistan ve İran’da çok güzel fıstık ithal edebiliriz.Tarım Bakanlığımızın izni olursa yapılabilir” dedi. “FISTIK BORSASI SEKTÖRÜ 3-5 KİŞİNİN TEKELİNDE DEĞİL” Taylancı, “Suni fiyat yükselişi de duracaktır.Bunu çok net söyleyebiliriz.Bu kadar boş değil piyasa.Fıstık Borsası sektörü 3-5 kişinin tekelinde değildir.Bu kadar Esnafımız zararına iş yapıyor.Fiyatların makbulü bellidir.Aşırı yükseltmek vicdansızlıktır.Bunu özellikle belirtmek isterim.Örneğin bundan 4 ay önce yılbaşında 600-650 TL olan Antep Fıstığı bu gün tam iki katı.Türkiye’de ne altın ne döviz ne de başka bir yatırım aracı böyle iki katı artış göstermemiştir.Ve bu kendi topraklarımızda  yetişen bir üründür” diye konuştu. “HEM VATANDAŞAMIZ HEM DE ESNAFIMIZ ZOR DURUMDA KALIYOR” Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Metin Taylancı, “Ayrıca piyasada zaten işlerin zayıf olduğu ,vatandaşın tatlı almaya zorlandığı dönemdeyiz.Fiyatlara zam yapamayan Esnaf zararına malını satmak zorunda kalıyor.Yani Hem vatandaşımız hem de Esnafımız zor durumda kalıyor.Bunun için Fıstık fiyatlarını belirleyen fırsatçılara Tarım Bakanlığı bir an önce el atmalı.Bu kadar Esnafımız,çalışanları ve aileleri bu işten ekmek kazananların haklarını su istimal etmek günahtır” dedi.    
Gaziantep’te yetişen dünyanın en değerli gıda maddelerinden biri olan “Antep Fıstığı” son dönemde fiyat artışı anlamında inanılmaz zamlandı.

>> SABİT ÖZKESER

 

Artan Antep Fıstığı fiyatları esnafı canından bezdirirken, yılbaşında kabuksuz 600-650 lira arasında satılan ve şu anda ise iki katı 1300 liraya kadar satılan fıstık fiyatlarını belirleyen fırsatçılara Tarım Bakanlığı’nın bir an önce el atması gerektiği belirtildi.

“FISTIKLARI STOK YAPAN BİR TAKIM

TÜCCAR BU İŞİN BAŞ MİMARIDIR”

Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Metin Taylancı, “Bu fahiş artışın sebebi  bilinmiyor. Ama Gaziantep’te faaliyet gösteren Fıstık Üreticilerinden aldıkları fıstıkları stok eden bir takım Tüccarlar bu işin baş mimarıdır. Fiyatları istedikleri gibi belirliyorlar.Piyasayı kontrol altına almışlar.Alternatif yok sanıyorlar.Ama o kadar da değil.Türkiye Hükümeti Devletimiz sadece 1 aylığına ithal  fıstık izni versin.Böylece Fiyatlar en az % 25 – 30 civarında düşer.Afganistan ve İran’da çok güzel fıstık ithal edebiliriz.Tarım Bakanlığımızın izni olursa yapılabilir” dedi.

“FISTIK BORSASI SEKTÖRÜ

3-5 KİŞİNİN TEKELİNDE DEĞİL”

Taylancı, “Suni fiyat yükselişi de duracaktır.Bunu çok net söyleyebiliriz.Bu kadar boş değil piyasa.Fıstık Borsası sektörü 3-5 kişinin tekelinde değildir.Bu kadar Esnafımız zararına iş yapıyor.Fiyatların makbulü bellidir.Aşırı yükseltmek vicdansızlıktır.Bunu özellikle belirtmek isterim.Örneğin bundan 4 ay önce yılbaşında 600-650 TL olan Antep Fıstığı bu gün tam iki katı.Türkiye’de ne altın ne döviz ne de başka bir yatırım aracı böyle iki katı artış göstermemiştir.Ve bu kendi topraklarımızda  yetişen bir üründür” diye konuştu.

“HEM VATANDAŞAMIZ HEM DE

ESNAFIMIZ ZOR DURUMDA KALIYOR”

Adana Tatlıcılar ve Pastacılar Esnaf Odası Başkanı Metin Taylancı, “Ayrıca piyasada zaten işlerin zayıf olduğu ,vatandaşın tatlı almaya zorlandığı dönemdeyiz.Fiyatlara zam yapamayan Esnaf zararına malını satmak zorunda kalıyor.Yani Hem vatandaşımız hem de Esnafımız zor durumda kalıyor.Bunun için Fıstık fiyatlarını belirleyen fırsatçılara Tarım Bakanlığı bir an önce el atmalı.Bu kadar Esnafımız,çalışanları ve aileleri bu işten ekmek kazananların haklarını su istimal etmek günahtır” dedi.

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.