“Buğday taban fiyatı ve prim miktarı yetersiz”

Ekonomi 07.06.2022 - 10:09, Güncelleme: 16.01.2023 - 07:03 4475+ kez okundu.
 

“Buğday taban fiyatı ve prim miktarı yetersiz”

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı buğday taban fiyatı ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) prim miktarının yetersiz olduğunu vurguladı.
Buğday tarımının sürdürülebilir olabilmesi için çiftçinin para kazanması gerektiğini dile getiren Girmen, “TMO, buğdayda üretimi sürdürülebilir hale getirmeli ve stok ürün çekebilmenin önünü açmalıdır. Halihazırda ton başına 7 bin liradan işlem gören buğdaya 6 bin 50 lira taban fiyat verildi. Çiftçi, TMO’ya satarsa bin lira da prim verilecek. Fiyat dünya borsalarına yakın ancak hem çiftçiye para kazandıracak hem de vatandaşın ucuz ekmek alabilmesine olanak sağlayacak destekleme modelleri acilen devreye sokulmalıdır” dedi. “TMO, YERLİ ÜRETİCİYİ DESTEKLEMELİ” Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, TMO aracılığıyla şimdiye kadar dünya piyasalarından yüksek fiyata aldığı buğdayı yüzde 50 sübvansiyonla un sanayisine verdiğini hatırlatan Girmen, “Un sanayisi de aldığı buğdayı makarna yaparak ihraç ettiğini iddia ediyordu. Burada kim desteklenmiş oluyor? Un sanayisi mi desteklenmiş oluyor çiftçi mi? TMO’nun asli görevi çiftçiyi desteklemek olmalıdır. Un sanayicisini desteklemek ikinci planda kalmalıdır” diye konuştu. Özetle buğday alım priminin yetersiz olduğuna işaret eden Süleyman Girmen, “TMO’nun destekleme fiyatı çiftçiden ürün almaya yönelik ve buğday üretiminin sürdürülebilir olması gereken bir rakam olmalıydı. Çünkü TMO, yüksek rakamlarla hem buğday üretiminin devamını sağlamalı hem de stoklara ürün çekmelidir. Çiftçi, bu rakamlarla buğday tarımının sürdürülebilirliğini sağlayamaz. TMO, yerli üreticiden buğday alıp stoklara çekemez. Çiftçi zaten piyasaya 7 bin liradan buğday veriyor. TMO, bu rakamlarla yerli üretici yerine çok daha pahalı fiyatlarla yurtdışından buğday ithal etmek zorunda kalır” dedi. 
Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı buğday taban fiyatı ile Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) prim miktarının yetersiz olduğunu vurguladı.

Buğday tarımının sürdürülebilir olabilmesi için çiftçinin para kazanması gerektiğini dile getiren Girmen, “TMO, buğdayda üretimi sürdürülebilir hale getirmeli ve stok ürün çekebilmenin önünü açmalıdır. Halihazırda ton başına 7 bin liradan işlem gören buğdaya 6 bin 50 lira taban fiyat verildi. Çiftçi, TMO’ya satarsa bin lira da prim verilecek. Fiyat dünya borsalarına yakın ancak hem çiftçiye para kazandıracak hem de vatandaşın ucuz ekmek alabilmesine olanak sağlayacak destekleme modelleri acilen devreye sokulmalıdır” dedi.

“TMO, YERLİ ÜRETİCİYİ DESTEKLEMELİ”
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, TMO aracılığıyla şimdiye kadar dünya piyasalarından yüksek fiyata aldığı buğdayı yüzde 50 sübvansiyonla un sanayisine verdiğini hatırlatan Girmen, “Un sanayisi de aldığı buğdayı makarna yaparak ihraç ettiğini iddia ediyordu. Burada kim desteklenmiş oluyor? Un sanayisi mi desteklenmiş oluyor çiftçi mi? TMO’nun asli görevi çiftçiyi desteklemek olmalıdır. Un sanayicisini desteklemek ikinci planda kalmalıdır” diye konuştu.
Özetle buğday alım priminin yetersiz olduğuna işaret eden Süleyman Girmen, “TMO’nun destekleme fiyatı çiftçiden ürün almaya yönelik ve buğday üretiminin sürdürülebilir olması gereken bir rakam olmalıydı. Çünkü TMO, yüksek rakamlarla hem buğday üretiminin devamını sağlamalı hem de stoklara ürün çekmelidir. Çiftçi, bu rakamlarla buğday tarımının sürdürülebilirliğini sağlayamaz. TMO, yerli üreticiden buğday alıp stoklara çekemez. Çiftçi zaten piyasaya 7 bin liradan buğday veriyor. TMO, bu rakamlarla yerli üretici yerine çok daha pahalı fiyatlarla yurtdışından buğday ithal etmek zorunda kalır” dedi. 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve cukurovapress.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.