Süper Lig eski hakemi Caner Ak: Hakemlikte sadece GENÇLİK yetmiyor
Süper Lig eski hakemi Caner Ak: Hakemlikte sadece GENÇLİK yetmiyor
Süper Lig eski hakemi Caner Ak, şu anda mevcut Üst Klasman hakem sayısının yüzde 80’inin Merkez Hakem Kurulu (MHK) Başkanı Ferhan Gündoğdu’nun oluşturduğu gençlerin yer aldığına dikkat çekerek, “Hakemlerimizin büyük çoğunluğunu gençlerin oluşturması bir önem arz etmiyor. Önemli olan hakemlerin genç olmasının yanında yetenekli de olması gerekir” dedi.
SABİT ÖZKESER
“8 MART SÜRECİ İLE BİRLİKTE
‘HAKEM KATLİAMI’ YAŞANDI”
Çukurova Press’i ziyaret ederek gazetemizin Spor Koordinatörü Adnan Ercan’ın sorularını yanıtlayan 42 yaşındaki evli 2 kız çocuk babası Caner Ak, ülkemiz ve dünyadaki hakemlerin maç yönetimini değerlendirdi. Üst Klasmana 2014 yılında Süper Lig’e çıktığını, 2022 yılına kadar da layıkıyla bu işi yaptığını ve başarılı olduğunu da düşündüğünü anlatan Caner Ak, “ MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’nun göreve gelmesiyle beraber bir 8 Mart süreci başladı. Burada resmen bir hakem katliamı yaşandı” diye konuştu.
“DÜNYA KUPASI’NA GİTMEYE HAZIRLANAN
CÜNEYT ÇAKIR’IN HAKEMLİĞİNİ BİTİRİYORSUN”
Süper Lig eski hakemi Caner Ak, “Kalbur üstü ne kadar hakem varsa bir anda ortaya somut belge koymadan, bir sebep koymadan bu hakemlerin hepsini sistem dışına attılar. O süre zarfında Fırat Aydınus, Hüseyin Göçek, Alper Ulusoy, Abdülkadir Bitiğen ve Tugay Kaan Numanoğlu’nun da aralarında bulunduğu 31 tane hakem ve gözlemciden müteşekkilli bir grup var. Ben de vardım o ekibin içinde. Tahkim Kurulu’na gidip başvurduk ve dedik ki; bizim hiçbir suçumuz yok, günahımız yok ve sistem dışında kaldı. Yani Cüneyt Çakır Dünya Kupası’na gidecekken sen bu insanın hakemliğini bitiriyorsun” dedi. Ak, sözlerini daha sonra şöyle sürdürdü:
“TAHKİM KURULU BİZİ HAKLI BULDU VE
TEKRAR SİSTEME DÖNDÜRDÜ”
“Tahkim Kurulu Başkanı, MHK Başkanı Ferhat Gündoğdu’ya ‘Bu hakemler ne yaptılar da sistem dışı kaldılar ?’ sorduğunda ortaya bir kağıt belge ve somut bir şey koyamadı. Doğal olarak Tahkim Kurulu bizi haklı buldu ve tekrar sisteme döndürdü. Bu süre zarfında hakemliği bırakanlar da oldu ve tekrar dönmek isteyenler de oldu. Zaten Cüneyt Çakır da Dünya Kupası’na gidemeyince böyle bir sıkıntı yaşayınca, akabinde kendi de bıraktı. Sonrasında 2024’e kadar diğer hakemlerde yaşı gelenler de bıraktı… Bu yıl da Ferhat Gündoğdu geri geldi ve gelir gelmez eski sistemi, eski düzeni yeniden getirdi ve geriye kalan yine kalburüstü 8 hakemi tekrar sistem dışına attı. Gündoğdu kulüplere ve yöneticilere sadece şunu söyledi; deneyimli hakemlere, tecrübeli hakemlere ihtiyaç yok. Nasıl olsa VAR sistemi uygulanıyor ülkemizde…
“ŞİMDİ BAKIYORUZ, LİGİMİZDE
BİR SÜRÜ SKANDAL HATALAR YAPILIYOR”
Biz VAR hakemleriyle bu ligi götürebiliriz. Ligi gençleştirelim, hakem kadrosunu gençleştirelim, genç hakemler getirelim, onlar maçları yönetsinler… Bu sözlerle kulüp başkanı ve yöneticilerini ikna etti. Yaklaşık mevcut Üst Klasman hakem sayısının yüzde 80’ini Ferhat Gündoğdu gençlerden oluşturdu. Ancak gençlerden oluşturması bir önem arz etmiyor. Önemli olan genç olmasının yanında yetenekli hakem olması gerekiyor. Gündoğdu’nun yapmış olduğu sistem sadece genç hakem. Yeteneğine bakılmadı. Doğal olarak bu hakemler bugün sahaya çıktıkları zaman çok fazla sıkıntı yaşandı. En sonunda biz yabancı VAR’a döndük ve bu iş yabancı hakeme geldi. Ama bundan önceki kulüplere baktığın zaman ‘Genç hakem olsun, hatayı genç hakem yapsın’ diyorlardı. Ama kazın ayağı öyle olmuyor. Sonrasında hiç kimse genç hakem istemez oldu. Bize Avrupa’dan hakem getirmeye başladılar. Yetenekli hakem istemeye başladılar. Şimdi her gün bakıyoruz, ligimizde bir sürü skandal hatalar yapılıyor. Hal böyle olunca önümüzdeki Dünya Kupası’na hakem gönderemez hale geldik.
“PARAŞÜTLE İNEN GENÇ HAKEMLERİMİZ
BİR ANDA KENDİLERİNİ SAHANIN ORTASINDA BULDULAR”
Bizim zamanımızda maç yönetirken 3 tane sarı kart hatası yaptığımızda 4 hafta dinleniyorduk. Verilmeyen penaltı, verilmeyen bir kırmızı kart Siyah-Beyaz hataya giriyordu. Bunları sen yaptığın zaman 4 hafta maç alamazsın ve ertesi hafta maça gitmeyi unut. Ama şimdi bakıyorsun genç hakemler, ben onlara ‘Paraşütle inen hakemler’ diyorum. Bir anda kendilerini sahanın ortasında buldular. Al sana derbi maçlar dediler. Al sana 4 büyüklerin maçı, bu maçları yönet dediler. 90 dakika bir maç oynanıyor, izlerken maçı bir o taraftan alıyor, bu tarafa veriyor.. Çok büyük majör hatalar yapıyor hakemler.. Nereden baksanız 2-3 tane her maçta majör hatası var. Siyah-Beyaz dediğimiz hatalar var. Çok büyük hatalar oluyor. Yabancıları getirmekle de bu işin olmadığını gördüm. Doğal olarak sonuca bakıyorsun çok büyük hatalar majör hatalar yapan hakemler ertesi hafta tekrar maç alıyor, işin ilginç tarafı da bu.. Şimdi doğal olarak bu hakem de neyi ön plana çıkarıyor, ‘Ne güzel ben hata yapıyorum ve ertesi hafta yine maçım var gidiyorum. Doğal olarak hakem de artık farklı bir ruh haline bürünüyor.
“ARTIK ‘VAR’ FUTBOLDAN
AYRILMAZ BİR BÜTÜNDÜR”
Ben futbolda teknolojiyi destekliyorum, güzel kullanıldığı sürece gerçekten faydalı. Her ne kadar VAR teknolojisi kullanıldığında taktılar işte gol atıyorlar, seviniyorlar ondan sonra ofsayt çıkıyor ve sevinçleri kursaklarında kalıyor gibi yorumlar yapılsa da bence VAR’ın olması gerektiğine inanıyorum. Artık VAR futboldan ayrılamaz bir bütün olduğunu düşünüyorum. Çünkü bir defa oyuncuyu koruyor. Haksız gol atılmasını engelliyor . Bu en önemli unsurlardan bir tanesi. Ofsayttan hatalı goller atılıyordu. Takımın psikolojisi otomatikman çöküyordu. O golü yedikten sonra. Ama şimdi öyle olmuyor. Yarı otomatik ofsayt sisteminin de gelmesiyle birlikte bu yeterli mi değil… artık çipli top sisteminin de gelmesi lazım. Tam anlamıyla bu ofsayttan yararlanmak için. “
“ŞU AN HİÇ KİMSE ARTIK
HAKEM OLMAK İSTEMİYOR”
Süper Lig eski Hakemi Caner Ak, “Şu an bu futbol ikliminde inanın hiç kimse artık hakem olmak istemiyor. Bütün Türkiye’den çok şikayet alıyoruz ve çok haber geliyor il hakem kurulları başkanlarına.Başkanlar maçları yönetecek hakem bulamıyor.Birincisi almış oldukları ücret çok düşük. Çok düşük olduğu için hiç kimse hakemlik yapmak istemiyor. İkincisi ise hakemliğin bir itibarı vardı. Şimdi öyle değil. Doğal olarak ülke şartlarında almış oldukları Süper Amatör maçlarına giden bir hakemin masrafını karşılamıyor.Süper Lig’de bile sıkıntı var. Gözlemcilerde büyük sıkıntı var. Çok fazla otel parası vesaire diğer girdiler” diye konuştu.
CANER AK’TAN İYİ BİR HAKEM
OLMAK İÇİN TAVSİYELER
..Burada tekrardan bu hakemlerin özlük haklarının iyileştirilmesi gerekir.
..Maç ücretlerini arttırmaları gerekiyor.
..İyi bir eğitim almalarını sağlayacak atmosferin oluşması lazım.
..Çünkü hakemlik eskiden cezbedici bir kurumdu. Şu an hiç kimse hakemlik yapmak istemiyor. Bir de yaşanan nahoş olaylar oluyor ve hakemlerin arkasında kimse durmuyor.
..Doğal olarak bunlar hakemleri işten soğutuyorlar ve hakemler artık hakemlik yapmak istemiyor.
..Dediğim şartlar iyileştirilirse hakemler gerçekten tekrar ayağa kalkabilir. Biraz değer vermek gerekiyor, biraz emek harcamak lazım. Hakemlerin de emek harcaması gerekir.
..Bu işler haftada 2 gün ile antrenmanla yapılacak bir iş değil.
..Gerçekten bir insan hakemlik yapmak ve Süper Lig’e çıkmak istiyorsa bir defa kendi kişisel gelişimiyle ilgili olan bütün eksiklikleri tamamlaması gerekir. Kendi eğitimiyle beraber ve yaşantısıyla beraber eksiklerini gidermesi gerekir.
..İngilizceyi kesinlikle öğrenmesi gerekli. En azından futbol kuralları içerisinde geçen kelimeleri öğrenmeli. İngilizce bilmeyen tek kişi Yasin Kol… Yönettiği maçlara bakın… Ülke ne hale gelmiş. En üst düzeyde hakemlik yapıyorsun ve İngilizce bilmiyorsun… Aslında zor bir şey değil. Bu yapılacak bir şey. Kalıplar belli, konuşacağın kelime belli. Kelimeler belli. Biraz kafa yorarsan çok basit.Konuşacağın şeyler belli.40 tane cümle ezberlersen yeter. Yabancı futbolcu ve teknik direktörler ile konuşmak zorundasın.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.