“Yapı denetimi nitelikli hale getirilmeli”
“Yapı denetimi nitelikli hale getirilmeli”
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi, Ceyhan depreminin 24. yıldönümünde Ceyhan’daki Deprem Anıtı önünde, Ceyhan Belediyesi ile birlikte Adana-Ceyhan depreminde hayatını kaybedenleri anmak ve deprem önlemlerine dikkat çekmek için anma töreni düzenledi.
Katılımcıların taşıdığı, depremin yıkıcı etkilerini yansıtan, 1998 Ceyhan Depreminden fotoğraflar eşliğinde düzenlenen törende İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur, Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem ve CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin birer konuşma yaptı.
“DOĞA OLAYI OLAN DEPREMLER AFETE DÖNÜŞMESİN”
İMO Adana Şube Başkanı Hasan Aksungur depremde kaybedilen canları saygıyla anarak başladığı konuşmasında; İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak amaçlarının; önlenemeyen, zamanı bilinmeyen bir doğa olayı olan depremlerin alınmayan önlemler, yapılmayan denetimler nedeniyle afete dönüşmesinin engellenmesi olduğunu, bunun sağlanması için de ülkedegüvenli yapı üretiminin tesis edilmesi gerektiğini ifade etti.Çarpık kentleşmenin mevcut olduğu, beton yığınlarına çevrilmiş çoğu kentimizde,var olan yapı stokunu sağlamlaştırmanın zor olduğunu ama imkansız olmadığını da sözlerine ekleyen Aksungur; her zemin ve her koşulda depreme dayanıklı bina inşa etmenin mümkün olduğunu; bunu sağlamak için de rantve çıkar hesaplarından uzaklaşılarak, can ve mal güvenliğini sağlayan kentsel yenilenmelerin yapılması gerektiğini söyledi. İMO Başkanı Hasan Aksungur, bu konuda birinci görevin de devlette olduğunu söyledi,
“ASIL YAPILMASI GEREKEN YARA SARMAK DEĞİL YARALARIN OLUŞUMUNU ENGELLEMEKTİR”
Adana CHP Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin;“Bugün acı bir günün anmasında tekrar bir aradayız. Ceyhan depreminin üzerinden 24 yıl geçti ama asıl yapılması gereken, deprem sırasında ve sonrasında hayata geçirilmesi gereken önlemler hala alınmıyor. Neredeyse her iki yılda bir can kayıplarının olduğu depremleri yaşayan ülkemizde ancak depremden sonra yaralar sarılmaya çalışılıyor. 1962 yılından bu yana TBMM’de her yıl deprem komisyonları oluşturulur. Aşağı yukarı 97 kuruluş, dernek dinlenir. En son 5 ay süresince yapılan çalışmada 524 sayfalık rapor hazırlandı. Ancak üzerinden bir yıl geçmesine rağmen rapor hiç göz önüne alınmayarak çürümeye terk edildi. Hala ülkemizde yapı denetim yeterli değil.” dedi.
“DEPREM NEDENİYLE OLUŞAN KAYIPLAR KADER DEĞİLDİR”
Ceyhan Belediye Başkanı Hülya Erdem ise, “27 Haziran 1998’de Ceyhan depreminde yaşamını kaybedenleri saygıyla anarak; “Depremle yaşamayı öğrenmek zorunda olduğumuzun bilinciyle hareket etmek ancak deprem nedeniyle yaşanan ölümlerin bir kader olmadığını idrak etmek durumundayız. Türkiye’nin doğrudan genel idaresini ilgilendiren deprem ve doğal afetlerde can ve mal kayıplarının yaşanmaması için bilimsel veriler ışığında, yer seçiminden zemine, zeminden temele, temelden bina yapımının tüm katmanlarına kadar ince eleyip sık dokumamız gerektiği açıktır.Belediyeler olarak bizler de bu sorumluluk bilinciyle vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini koruyucu tedbirleri almakla görevliyiz” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.