“Yaşamak güçleşiyor!”
“Yaşamak güçleşiyor!”
Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, aylık mutfak enflasyonun artışının yüzde 8.24, 12 aylık enflasyon artışının ise, 76.39’lara yükseldiğini söyledi.
Gülnar, Türk-İş Konfederasyonun 35 yıldır her ay düzenli olarak yaptırdığı açlık ve yoksulluk sınırı araştırmasının Mart ayı sonuçlarını paylaştı. Gülnar, “Bir yandan üst üste gelen mazot, benzin ve diğer enerji zamları bir yandan gıda maddelerindeki devam eden yüksek fiyat artışı, bir yandan da TL’nin değeri inmeye devam ederken her geçen gün zorlaşan geçim şartları yurttaşlar için can yakıcı olmakta. Akaryakıt tüm mal ve hizmetlerin fiyatında en temel girdiği olduğu için akaryakıta ile doğalgaza gelen zamlar herkesi etkiliyor” dedi.
Her ay Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar Başkanlığında gerçekleşen ve Türk-İş’e bağlı Şube Başkanlarının katılımı ile yapılan Başkanlar Kurulu toplantısı TÜMTİS Adana Şube Başkanı Halil Çekin’in ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Burada Başkanlar adına açıklamada bulunan Edip Gülnar, şunları söyledi:
VATANDAŞ ET VE BALIK’A HASRET
SOSYAL YARDIM ALAN SAYISI İKİYE KATLANDI
Yurttaşın satın alma gücünün sınırı zorlanmaya devam ediyor. TCMB verilerine göre 18 Şubat itibariyle kredi kartıyla yapılan harcamalar 46,4 milyar TL’yle rekor kırdı. Yemek alışverişleri 2,5 milyar TL’ye yükselirken market alışverişleri de 8,9 milyar TL’yle en yüksek seviyesine yükseldi. Eurostat’a göre 2020’de “iki günde bir etli yemek, tavuk veya balık yemeye gücü yetmeyenler” sıralamasında Türkiye %37,3 ile Avrupa’da ilk sırada, Avrupa ortalama ise %8,6. Ayrıca Türkiye’de sosyal yardım alanların sayısı Cumhurbaşkanlığı 2022 Yıllık Programı’na göre bir yılda ikiye katlandı.
AÇLIK SINIRI 4 BİN 928 TL
Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 4.928,08 TL’ye, Gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), Ulaşım, Eğitim, Sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı (yoksulluk sınırı) 16.052 TL’ye, Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 6.473,98 TL’ye yükseldi. Bu ay asgari ücretle çalışan bir bekârın insana yakışır şekilde hayatını sürdürebilmesi için 2.220 TL daha temin etmesi gerekiyor.”
MASADAN KAÇMAYIZ
Son günlerde hükümet yetkilileri tarafından dile getirilen, Asgari ücrete zam yapılacağını ilişkin açıklamalara da değinen Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, “Temmuz ayında zam yapılabilir ifadeleri kullanılıyor, Asgari ücretin belirlendiği masanın bir tarafı da Türk-İş’tir. Asgari ücret Aralık ayında belirlenir, bu yıllardır böyle olmuştur. Emekçiden yana olan karara Türk-İş imza atmış, olmayana da şerh koymuştur. Ancak, yaşadığımız ekonomik sıkıntılar da ortadadır. Bu yıldan geçerli olan asgari ücrete yapılan zam, temel gıda ürünlerine, elektriğe, doğalgaza, akaryakıta gelen zamla birlikte eriyip gitmiştir. Kıt kanaat geçinen emekçinin gelirinin yükseltilmesine yönelik olarak asgari ücrete zam yapılacak ise, Türk-İş olarak masadaki yerimizi alır, mevcut şartları bir kez daha yineleyerek alın teri ile evine ekmek götüren emekçi kardeşlerimizin, hak ettiği tutarın alması için mücadelemizi veririz” diye konuştu.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.