Türkiye’nin bugünlere gelmesinde çocuklarımızı anneleri-babaları gibi bağırlarına basarak bilgi sahibi olmalarını sağlayan, bu konuda emeği geçen tüm öğretmenlerimize minnettarız.24 Kasım Öğretmeler Gününü Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi şahsı huzurunda saygıyla kutluyorum.
Öğretmenlerimiz eğitimin köşe taşlarıdır. Köşe taşı olan öğretmenlerimiz, gelecek nesilleri yetiştirmede, çocuklarımıza yalnız bilgi aşılamazlar, bilgi aşılamanın yanında çocuklarımızın kişisel gelişiminde, toplumsal sorumluluk almalarında çocuklarımıza nasıl davranacaklarını ve neler yapacaklarını da öğretirler.
Bana göre öğretmen ışıktır, ilimdir, bilimdir. Bu görünüme sahip öğretmenler eğitim-öğretimin devam ettiği her gün sabırla-özveriyle, bıkmadan-usanmadan ve en önemlisi sorumluluk anlayışıyla görevlerini en iyi yapmakta kendileriyle yarışırlar. Bu anlayışa sahip olan öğretmenlerimiz için Büyük Atatürk, “Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacaktır” sözünü öğretmenlere duyduğu güvendiği için söylemiştir. Yine Büyük Atatürk, “Herkes her şey olabilir ama öğretmen olamaz” sözüyle de öğretmenlik mesleğinin önemini, kutsallığını Türk kamuoyuyla paylaşmıştır.
Muhterem okurlarımız, ileri yaşta olduğum için benim çocukluk ve gençlik yıllarımdaki öğretmenler ile bugünkü öğretmenleri mukayese etme, değerlendirme şansına sahibim. Benim okullu olduğum yıllarda öğretmenler çok değerliydi. Öğretmenleri gören herkes ayağa kalkar selamlardı. Öğretmenler de; erkek ise takım elbiseli, kolalı gömlekli, kravatlı, sinekkaydı tıraş olmuş, iskarpini boyalı ve çağdaş manada örnek olurdu. Kadın ise etek tayyör, saçları taranmış, kılık-kıyafetiyle çağdaş manada Cumhuriyet kadını görünümünü sergiledi. O günün öğretmenleri aynı zamanda çağdaş manada kılık-kıyafet dersi de verirlerdi; yani örnek olurlardı. Bugünkü öğretmenlerimiz kusura bakmasın. Kılık kıyafette öğretmenlerin topluma örnek olma güzelliğini kaybettirdiler. Öğretmen öğretmesinin yanında örnek olması bakımından da rol model olmalıdır.
Başta beni yetiştiren öğretmenlerimin hayatta olanı kalmadığı için onları rahmetle anıyorum. Ve bugünkü öğretmenlerimizi de Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk’ün manevi şahsında saygı ve minnetle selamlıyor, hepsinin Öğretmenler Gününü kutluyorum.
Unutmayalım ki, Büyük Atatürk’ün söylediği gibi “Her şey olabilirsiniz ama öğretmen” olamazsınız sözü dün olduğu gibi bugünde geçerlidir. Bu anlayışa sahip olan öğretmenlerimiz, sabırla fedakarlık yaparak, sorumluluk alarak geleceğimiz için ışık olan çocuklarımızı sevgi ve muhabbetle yetiştirdiler.
