Adana İl Halk Kütüphanesi’nde “dumansız gelecek” çağrısı
Adana İl Halk Kütüphanesi’nde “dumansız gelecek” çağrısı
62. Kütüphane Haftası kapsamında Adana İl Halk Kütüphanesi’nde düzenlenen söyleşide, Adana Şair ve Yazarlar Platformu iş birliğiyle bir araya gelen katılımcılar, nikotin bağımlılığına karşı toplumsal mücadeleyi konuştu. Halk sağlığı uzmanı Dr. Nureddin Özdener, özellikle çocuklar ve gençler için “dumansız bir hayatın mümkün olduğunu” vurguladı.
“İyileştiren Kütüphaneler” temasıyla kutlanan 62. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Adana İl Halk Kütüphanesi, yalnızca kitapların değil, toplumsal farkındalığın da buluşma noktası oldu. Adana Şair ve Yazarlar Platformu ile Adana İl Halk Kütüphanesi iş birliğinde gerçekleştirilen “Sigaranın Delikanlılığı Üç Gün: Bağımlılıklara Giden Kapıyı Kapatmak” başlıklı söyleşi, özellikle gençler ve eğitimcilerden yoğun ilgi gördü. Adana Şair ve Yazarlar Platformu Başkanı Mahmut Reyhanioğlu’nunmoderatörlüğünde gerçekleşen etkinlikte, halk sağlığı uzmanı Dr. Nureddin Özdener, nikotin bağımlılığına karşı toplumsal duyarlılığın artırılması gerektiğine dikkat çekti.
“NİKOTİN MASUM DEĞİL, SİNSİ BİR BAĞIMLILIK”
Konuşmasında nikotinin “en masum görünen ama en hızlı bağımlılık oluşturan maddelerden biri” olduğunu vurgulayan Dr. Nureddin Özdener, bağımlılığın çoğu zaman erken yaşlarda başladığını belirtti. Nikotini çarpıcı bir benzetmeyle anlatan Dr. Özdener, “yasal bir kapıdan giren ama tüm binayı etkisi altına alan bir madde” ifadesini kullandı.
Dr. Nureddin Özdener’e göre sorun yalnızca bireysel değil; aynı zamanda toplumsal bir mesele. Özellikle genç yaşta sigarayla tanışan bireylerin ilerleyen yıllarda daha ağır bağımlılıklara açık hale geldiğini belirten uzman isim, bu sürecin erken dönemde durdurulmasının hayati önem taşıdığını vurguladı.
ÇOCUKLAR VE GENÇLER İÇİN ORTAK SORUMLULUK
Söyleşide en dikkat çekici başlıklardan biri çocuklar ve gençler oldu. Dr. Nureddin Özdener, Adana özelinde gençler arasında sigara kullanımının endişe verici boyutlara ulaştığını ifade ederek,“Bu çocuklar bizim çocuklarımız; onları korumak hepimizin sorumluluğu” dedi.
Sigara satışına ilişkin yasal düzenlemelerin sahada yeterince karşılık bulmadığını da dile getiren Dr. Özdener, denetim mekanizmalarının güçlendirilmesi gerektiğine işaret ederek aile, okul ve toplum üçgeninde kurulacak güçlü iletişimin, bağımlılıkla mücadelede en etkili yol olduğunu belirtti.
“EDEBİYAT DA TOPLUMU DÖNÜŞTÜRÜR”
Dr. Nureddin Özdener, konuşmasında yazarlara ve kültür-sanat dünyasına da özel bir parantez açtı. Edebiyatın toplumsal dönüşümdeki rolüne dikkat çeken Dr. Özdener, “Yazarlar iz bırakır, davranış biçimlerini etkiler. Artık metinlerde sigarayı özendiren değil, bırakma mücadelesini anlatan karakterler görmeliyiz” dedi.
Bu yaklaşım, 62. Kütüphane Haftası’nın “iyileştiren” yönüyle de örtüşürken bilginin, sanatın ve edebiyatın insan hayatına doğrudan dokunan gücünü bir kez daha ortaya koydu.
KÜTÜPHANELER SADECE OKUMA ALANI DEĞİL İYİLEŞME MEKÂNI
Etkinlik boyunca katılımcılarla kurulan diyaloglar, söyleşiyi klasik bir sunumun ötesine taşıdı. Soru-cevap bölümleriyle interaktif bir yapıya bürünen programda, özellikle gençlerin aktif katılımı dikkat çekti.
“İyileştiren Kütüphaneler” teması çerçevesinde düzenlenen bu buluşma, kütüphanelerin yalnızca bilgiye erişim sağlayan mekânlar değil; aynı zamanda bireysel farkındalığı artıran, toplumsal iyileşmeye katkı sunan merkezler olduğunu bir kez daha gösterdi.
“DUMANSIZ BİR HAYAT MÜMKÜN”
Sözlerini güçlü bir çağrıyla tamamlayan Dr. Nureddin Özdener, nikotin bağımlılığıyla mücadelenin ertelenemez bir sorumluluk olduğunun altını çizdi:
“Çocuklarımızı korumak zorundayız. Dumansız bir hayat mümkün ve bu mücadeleyi birlikte vermek zorundayız.”
62. Kütüphane Haftası kapsamında gerçekleştirilen etkinlik, bilginin iyileştirici gücü ile sağlıklı bir toplum hedefinin aynı zeminde buluşabileceğini ortaya koydu
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
