Doğan: "Tarımda suyun verimli kullanılması artık bir tercih değil, zorunluluktur"
Doğan: "Tarımda suyun verimli kullanılması artık bir tercih değil, zorunluluktur"
Adana Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, birçok üründe hala vahşi sulama yapıldığını ve bunun su israfına yol açtığını belirterek, "Tarımda suyun verimli kullanılması artık bir tercih değil, zorunluluktur" dedi.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, son yıllarda mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar, gecelerle gündüzler arasındaki sert sıcaklık farkları ve yağışların azalması nedeniyle üreticinin zor bir dönemden geçtiğini ifade etti. Doğan "Ülkemizde küresel ısınmanın etkilerini her geçen gün daha fazla hissediyoruz. Bu yıl hala havalar tam anlamıyla soğumadı, kuraklık ciddi bir tehlike haline geldi. 2025 yılının tarımsal üretim açısından adeta bir afet yılı oldu. Çiftçi hem don hem de aşırı sıcaklarla mücadele etti. Zirai don, kuraklık ve aşırı sıcaklar çiftçimizi nefessiz bıraktı. Sezonu gerçekten çok zor şartlarda tamamladık" dedi.
2026 yılının yağış durumuna bağlı olarak kritik bir yıl olacağını söyleyen Doğan, dağlara yeterli kar ve yağmur düşmesi halinde üretim sezonunun daha rahat geçebileceğini, ancak yağışların yetersiz kalması durumunda tarımsal faaliyetlerde ciddi aksaklıklar yaşanacağını ifade etti.
Su israfına yol açıyor
Karpuz, kavun, domates, biber gibi birçok üründe damla sulamanın yaygınlaştığını ancak mısır, soya, pamuk gibi geniş alan ürünlerinde hala vahşi (salma) sulama yapıldığını hatırlatan Doğan, bu yöntemin hem su israfına hem de uzun vadede üretim kayıplarına yol açtığına dikkat çekti.
Çiftçinin modern sulama sistemine geçmek istediğini ancak ekonomik sıkıntılar nedeniyle zorlandığını çözümün devlet desteğinden geçtiğini belirten Doğan, "Çiftçimiz bilinçli ama damla sulama hala maliyetli bir sistem. Bu yüzden çiftçilere tek yıllık damlama hortumlarının ücretsiz verilmesini talep ediyoruz. Böylece hem suyu koruruz hem üreticimizi güçlendiririz " ifadelerini kullandı.
Türkiye'de tatlı su kaynaklarının kullanım dağılımına da vurgu yapan Doğan, "Tatlı suyumuzun yüzde 77'si tarımda, yüzde 13'ü üretim ve enerjide, yüzde 10'u ise içme suyu ve evsel ihtiyaçlarda kullanılıyor. Bu nedenle tarımda suyun verimli kullanılması artık bir tercih değil, zorunluluktur" diyerek sözlerini tamamladı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.
